Veľká voda ohrozuje Bystré každý rok, najnovšia povodeň patrila k stredne veľkým

21.07.2005 Celý región

Bystré 21. júla (TASR) - Škoda, ktorú spôsobila povodeň v utorok 19. júla na majetku obce Bystré v okrese Vranov nad Topľou, sa odhaduje na vyše 12 miliónov ...
Bystré 21. júla (TASR) - Škoda, ktorú spôsobila povodeň v utorok 19. júla na majetku obce Bystré v okrese Vranov nad Topľou, sa odhaduje na vyše 12 miliónov korún.

Prietrž mračien začala po 15.30 h a trvala asi dve hodiny. Rozvodnila všetky štyri potoky, ktoré pretekajú cez obec a vlievajú sa do neďalekej rieky Topľa.
Zástupcu starostu obce Jozefa Pohloda má starostí plnú hlavu a našej návšteve z TASR sa nepotešil. \"Novinárov už k nám chodí viac ako tých, čo by mali pomôcť s odstraňovaním následkov, \" povzdychol si.
Postarší chlap pri kosení záhrady len mávol rukou na našu výzvu na rozhovor. \"To je tak, kedz še chmara urve, \" povedal írečito po šarišsky o tom, čo by mohlo byť príčinou veľkej vody. Po tej dnes na obed v Hermanovskom potoku nebolo ani stopy. Miestni chlapci sa po jeho dne naháňali a voda im siahala do výšky kolien.
Pohlod s tým súhlasí, že povodeň pripomína už len zničená regulácia a haraburdie v toku, no pri búrke sa hladina zdvihla o dva a pol metra. Nikomu nebolo dvakrát jedno. Našťastie prívalové vody sa nedostali von z koryta ani jedného potoka. Ľuďom asi v 85 domoch zaplavila spodná voda suterény.
\"Najväčšie škody spôsobili jednoznačne na miestnom Hermanovskom potoku, na regulácii, ktorú spravuje Povodie Bodrogu a Hornádu, \" konštatoval Pohlod. Z obecného majetku voda odkrojila asi tisíc metrov miestnych komunikácií a chodníkov a vzala tri lávky. Smutné je i to, že Hermanovský potok bol krutý aj k okoliu budovy obecného úradu, okolo ktorej v máji skolaudovali nový chodník. Asi tristo metrov z neho leží teraz na dne.
\"Koryto fakticky je v takom stave ešte od povodne v roku 1996, niektoré práce neboli vôbec urobené a koryto potoka je zanesené, \" naznačil Pohlod možnú príčinu. Druhú pripisuje Slánskym horám. Aj z Bystrého vidno, že niektoré pruhy v lesných porastoch sú holé. Prívalové vody z vrchu sa nemajú teda, kde zadržiavať.
Dnes sa v Bystrom chlapi zo Slovenského vodohospodárskeho podniku s tatrovkami a bagrami pustili do úpravy koryta. Od prvých chvíľ povodne pracujú v obci členovia dobrovoľného hasičského zboru. Starosta Jozef Andrek vyčlenil na práce aj z ľudí z Obecného podniku služieb.
V Bystrom, podľa počtu 2647 obyvateľov druhej najväčšej obci v Okrese Vranov nad Topľou, majú povodeň bezmála každý rok. Pohlod s trpkým úsmevom konštatoval: \"Len zakladáme fascikle o priebehu každej z nich. \" Najväčšia bola v roku 1996. Škody na majetku obce boli vyše 60 miliónov korún vo vtedajších cenách.
 

Vyberte región

mark